Menu weselne powinno być bardzo zróżnicowane tak, aby każdy gość czuł się doceniony i miał co zjeść. Mogą to być potrawy tradycyjne, ale również dietetyczne. Jeśli dana rodzina jest wegetariańska, wówczas na weselu zamiast mięsa podawane będą inne smakołyki. Najpierw, kiedy wszyscy wchodzą na salę, podawany jest toast którym jest szampan. Każdy dostaje lampkę z szampanem po to, aby wypić za zdrowie młodej pary.
Po złożonych życzeniach na salę wjeżdża tort weselny i para młoda musi zdmuchnąć świeczki. Dopiero potem jest krojony i podawany każdej osobie. Rodzina zostaje podzielona tak, aby każdy miał miejsce przy stoliku i kelnerki zaczynają podawać obiad. Najczęściej jest to rosół i tradycyjne polskie dania. Natomiast mogą być również inne smaczne dania na ciepło, jak też surówki, sałatki, a do tego napoje, kompot. W centralnym punkcie stoi tort weselny który pokrojony można brać na talerzyk w każdym momencie wesela. W międzyczasie kelnerki podają na stoły kolejne różnorodne dania, między innymi bigos, gołąbki, krokiety z barszczem czy też flaki. Menu weselne staje się coraz nowocześniejsze i bardziej dietetyczne tak, aby móc również tańczyć i mieć na to siłę. Co jakiś czas wznosi się toast alkoholem i w ten sposób cała impreza trwa do rana. Jeśli jest to drobne przyjęcie weselne, to głównym składnikiem menu jest tort weselny a także skromny obiad. Popołudniu podawana jest kawa, różne ciasta i wieczorem każdy rozchodzi się do domu. Menu na większe wesele jest o wiele droższe, ponieważ liczy się ono od osoby, a kosztorys przedstawiają kucharki. To z nimi para młoda musi wszystko ustalić, biorąc pod uwagę to, co potrafią ugotować. Natomiast tort weselny zostaje zamawiany w cukierni i jest wykonany indywidualnie. Może być w kształcie serca, samochodu, okrągły, piętrowy, z życzeniami, napisami, w zależności, co para sobie życzy. Jest tak smaczny i trwały, że jeśli go zostanie, wówczas można go zjeść również na poprawinach. Wszystko musi być przygotowane odpowiednio wcześniej, a niektóre dania stoją już na stole, kiedy wchodzą goście na salę. Tradycją jest również to, że gasi się światła i nagle na salę wjeżdża na specjalnym stoliku tort weselny jako niespodzianka dla gości. Takie chwile są szczególne, dlatego są upamiętnione na zdjęciach. Jeśli wesele odbywa się w plenerze, wówczas menu jest delikatne, ponieważ nie ma możliwości schowania ich w lodówce. Zazwyczaj jest to catering zamawiany wcześniej i dostarczany na konkretną godzinę. W odpowiednim miejscu znajduje się szwedzki stół i obok stoi tort weselny po który każdy może sięgnąć. Jeśli goście nie zjedzą wszystkiego, a wiele dań zostanie, wówczas zabiera je najbliższa rodzina do domu. Chodzi również o to, aby nie zmarnować takiej ilości jedzenia, tym bardziej że za wszystko jest zapłacone z góry. Od czasu do czasu można także na weselu sięgnąć po owoce, ponieważ także są dostępne. Jeśli jest to lato, wówczas kucharki przygotowują również sałatki owocowe i goście chętniej je konsumują. Menu musi być wystarczalne, aż do białego rana jeśli wesele trwa całą noc.